Tisk

1.5.
2000

Akutní průjmové onemocnění

Autor: Steve Andrews Bvet Med, MRCVS, Waltham Centre for Pet Nutrition, GB

Gastrointestinálním traktem prochází každodenně velké množství tekutin, a to buď perorálním příjmem nebo vnitřní sekrecí. Dvacetikilogramový pes například takto denně zpracuje asi tři litry vody. Průměrně 95 % této vody je zpětně vstřebáno z tlustého střeva, takže relativně malé snížení absorpce nebo zvýšení sekrece může způsobit zvýšený obsah vody v tlustém střevě a následný průjem. Relativně malá změna v obsahu vody v trusu (o deset procent ze 70 % vody v normálním trusu na 80 % vody v průjmové stolici) způsobuje výrazné změny v charakteru výkalů. Průjem je jedna z nejčastějších příčin, pro které je vyhledáváno veterinární ošetření. Lze ho definovat jako zvýšení frekvence kálení, objemu a tekutosti výkalů, přičemž tyto charakteristiky musí být posuzovány s ohledem na skrmovanou dietu. Krmná dávka s vysokým obsahem hrubé vlákniny způsobuje častější kálení v porovnání s "normálním" vysoce stravitelným krmivem. Průjem je klinickým příznakem, který je spojen s řadou etiologií a mechanismů, postihujících trávicí trakt. I když průjem není konkrétní diagnózou, hlediska jeho vzniku a spojené klinické příznaky mohou pomoci určit konkrétně místo vzniku problému. Ve většině případů průjmových onemocnění není stanovena přesná diagnóza, protože symptomatická léčba je velmi účinná. Spolu se specifickou terapií antibiotiky či anthelmintiky apod. je akutní průjem léčen odlehčením trávicího traktu hladovkou a rehydratační terapií (perorálně, v těžších případech infuzí i. v.) a lehkou dietou. Lehkou dietu lze definovat jako vysoce kvalitní, vysoce stravitelnou a nedráždivou, která obsahuje složky co nejméně rizikové při možných reakcích trávicího traktu (například proteiny často vyvolávají alergické reakce). Důvodem pro doporučení takovéto diety je co nejmenší zatížení střevních buněk a tím prevence vzniku přijatých alergií či intolerancí na krmivo. Gastrointestinální trakt je každodenně vystaven tisícům molekul proteinů, které mohou potenciálně způsobit alergii, ale má svůj vlastní obranný mechanismus, bránící těmto alergenům proniknout střevní sliznicí a vyvolat přecitlivělost. Tento antingen je rozložen střevními enzymy a jeho prostupu je bráněno pevným spojením mezi střevními buňkami. Velká většina zbývajících proteinů je vstřebána neškodně ve formě aminokyselin v tenkém střevě. Odhaduje se, že pouze 0,002 % proteinů v dietě je vstřebáno nerozložených. Přesto, že toto množství je výživářsky nedůležité, je nutné pro funkci lymfatické tkáně v blízkosti střeva, která je zodpovědná za produkci protilátek a toleranci imunitního systému. Snížení této tolerance a následný rozvoj přecitlivělosti vzniká, když dochází ke zvýšenému průniku molekul antigenu (dietárního proteinu) sliznicí střeva mimo normální systém, monitorující příjem antigenu. V období narušení střevního traktu, například zánětem střeva, je ochranný mechanismus narušen, je snížena funkce trávicích enzymů a zvýšena propustnost spojení mezi střevními buňkami v důsledku zánětu. Možnost průniku antigenu je výrazně zvýšena. Při zvýšeném průniku antigenu střevní sliznicí a jeho obejitím příjmového antigenního systému může dojít ke vzniku alergie na jednu či více proteinových složek krmiva. Ta může být pouze dočasná, ale pokud dochází k opakovanému průniku alergenu, může též přetrvávat. Výsledkem popsaných procesů je skutečnost, že v průběhu akutního průjmového onemocnění může u pacienta vzniknout alergie k jedné či více proteinovým složkám krmné dávky. Pokud pak normální krmná dávka zvířete obsahuje protein, na který je zvíře přecitlivělé, návrat k normální krmné dávce způsobí chronické průjmové onemocnění, z důvodu stálému vystavení alergenu.   Dietetická léčba akutního průjmu Proto z důvodu minimalizace rizika vzniku alergie k různým druhům proteinů omezujeme přístup proteinu na jednoduchý zdroj. Ideálně bychom měli použít zdroj proteinu, který dříve nebyl součástí krmné dávky pacienta. To je velmi obtížný úkol, protože většina zvířat přijímá různé druhy proteinů v krmné dávce. Můžeme však použít takové zdroje proteinů, které jsou zřídka spojeny s alergií na krmivo, například krmit pouze vybrané maso nebo specifický zdroj rybí bílkoviny. Je důležité, aby vytvořená dieta byla kompletní a správně vyrovnaná. Omezení zdroje bílkovin by mohlo vést ke zpomalení obnovy střevních buněk. Optimální hladina bílkovin pro tyto případy nebyla striktně stanovena, avšak preferujeme podávat množství vhodné pro růst. Majitelem vytvářené diety mohou být nevhodné z důvodu skrmování více druhů proteinů. Ideální je využití komerčně vyráběných diet, určených pro tyto účely, které obsahují jeden zdroj bílkovin a často jeden zdroj uhlohydrátů. Jsou vysoce stravitelné, snižují zatížení střeva a mají zhruba dvojnásobný energetický obsah než běžné krmivo, což umožňuje snížit skrmované množství diety. Jsou též nutričně vyrovnané a vhodné pro růst (týká se například Pedigree selected protein diet). Z tohoto složení vyplývá, že jsou vhodné pro léčbu štěňat trpících průjmovým onemocněním. 


Překladatel:
MVDr. Zbyněk Lonský

Veterinární ošetřovna
Počátecká 1013/5
140 00 Praha 4
tel.: +420 261264278
e-mail: dr.zbynek@worldonline.cz